Østfold flyttebyrå

 • Alle må ha «El Gordo» - nå har Jan sikret seg sine lodd Jan Eriksen var innom lotteributikken og sikret seg tre julelodd som ble levert i en rød konvolutt.
 • Alle må ha «El Gordo» - nå har Jan sikret seg sine lodd
  Ana Muñoz har det travelt i disse dager. Alle skal ha julelodd.
 • Alle må ha «El Gordo» - nå har Jan sikret seg sine lodd
  Ana Belén Amorós selger julelodd på gata, og kunne fortelle at utlendinger kjøper like mange lodd som spanjolene, om ikke mer.
 • Alle må ha «El Gordo» - nå har Jan sikret seg sine lodd
  Den lange køen i lotteributikken ville ingen ende ta under hele intervjuet.

Alle må ha «El Gordo» - nå har Jan sikret seg sine lodd

Lotería de Navidad, også kalt el Gordo de Navidad, stammer fra 1812 og julelotteriet samler hele landet foran TV-skjermen under trekningen 22. desember.

ALBIR

Det er få spanske hjem som ikke sikrer seg minst ett lodd fra det som uten tvil er det mest populære lotteriet i landet. Trekningen foregår den 22. desember på morgenen, og for mange er det da nedtellingen til julaften starter. 

– Hele familier samler seg, dette er en av årets store begivenheter, smiler Ana Muñoz i lotteributikken i Albir. Hun har i mange år solgt lodd til julelotteriet, og i disse dager har hun det ekstra travelt. 

– På arbeidsplassen til folk skjer det samme. Alle sitter klistret til skjermen i flere timer. Det er en emosjonell og høytidlig seremoni, og alle som ser på drømmer om å bli millionærer. Jeg anbefaler alle å se på programmet som blir vist på den offentlige TV-kanalen RTVE.

Det er barn fra den katolske skolen San Ildefonso i Madrid sentrum som får oppgaven med å annonsere vinnerne.   

– De synger vinnernumrene og de synger så pent, det er veldig rørende, sier Muñoz. Men noen ganger blir presset for stort og noen av barna gjør feil. Det er bare en del av sjarmen, og det gjør ingenting for dem som ser på, men det er ofte at barna blir så lei seg de brister i gråt på direkten. Det går som regel fort over!

Det er faktisk ganske store sjanser for å vinne, noe som gjør lotteriet ekstra populært. Lotteriet består av 85.000 nummer, og hvert nummer har 185 serier. Prisen på en serie er 200 euro, men den kan også deles opp i tiendedeler, såkalte décimos, som er verdt 20 euro stykk. Loddene selges over hele Spania, og i store byer står folk i kø i mange timer for å kjøpe lodd de siste dagene før trekningen. 

– Mange bedrifter kjøper inn hele blokker med lodd med samme nummer for å gi bort til sine ansatte, noe som betyr at om en vinner, vinner alle. Private pleier også å kjøpe flere, og gir dem bort til familie og venner. 

Det er tilfelle med Jan Eriksen, som har kommet innom butikken for å kjøpe tre julelodd. 

– Jeg kjøpte hus her i 2002 og har kjøpt julelodd hvert eneste år siden da. Jeg gir dem bort i gave til venner, det er jo så spennende, man vet aldri hva som kan skje. Jeg følger ikke med på trekningen på TV, programmet er så langt, men jeg har en spansk dame som sjekker for meg. Jeg har faktisk vunnet en gang, ble bare 100 euro, men gøy var det.

– Vi har hatt vinnerlodd til 2., 3., og 5. premie her i butikken, den siste i fjor, smiler Muñoz.  Som herremannen sa, man vet aldri hva som kan skje.
 

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no