Østfold flyttebyrå

 • Alt du trenger å vite om cava - Spanias musserende nasjonaldrikk Raul Barajas Gallegos ved La Bodega del Albir selger kun viner han selv har prøvesmakt.

Alt du trenger å vite om cava - Spanias musserende nasjonaldrikk

Dette er ekspertens favoritt.

ALBIR

«Cava» er en viktig del spanske familietradisjoner og konsumeres ved feiringer som dåp, ekteskap, banketter, middager og andre fester.

Cava er en musserende vin produsert i Cava-regionen i Spania i henhold til den tradisjonelle fremstillingsmetoden «champenoise,» hvor en ferdig vin gjennomgår en ekstra gjæringsprosess hvor kullsyren dannes. For å lage en normal Cava tar denne prosessen 9 måneder, mens en vellagret (Gran Reserva) Cava trenger 12 måneder.

Cavaens historie
De første produsentene av det som i dag kalles Cava var Francesc Gil og Domènec Soberano. De to var sterke forkjempere av den tradisjonelle metoden å framstille musserende vin på og presenterte den første årgangen av Cava under verdensutstillingen i Paris i 1868. 

I starten ble Cava produsert med de samme druevariantene som benyttes ved framstillingen av den franske champagnen. Men, da vinlus-pesten rammet Penedes i 1887 ødelegges drueavlingene og fører til en endring i typene av vindruene som brukes. Dette legger dermed til rette for at cava-vinen får sin egen personlighet og smak.

Hva er egentlig best? Champagnen eller cavaen?
Forskjellen mellom Cava og Champagne er kun området vinene kommer fra. Begge vinene gjennomgår strenge kvalitetskontroller og må ha sertifikater som både bekrefter opprinnelse og at de følger den tradisjonelle fremstillingsmetoden «champenoise,» forteller Raul Barajas Gallegos ved La Bodega del Albir i Alfaz del Pi. 

– Det finnes mange cavaprodusenter, og de mest kjente holder til i Penedez i Catalonia, Extremadura, Castilla - La Mancha og Rioja. Men, etter min mening er det liten kvalitetsforskjell mellom ulike Cavaer. Det er langt viktigere hvordan du liker vinen enn hvilke premier den har mottatt. I vinutsalget selger jeg kun viner jeg selv har prøvesmakt, og personlig synes jeg Spanias beste Cava produseres av vinhuset Gramona, avslutter Raul Barajas Gallegos ved La Bodega del Albir.

♦ Cava betyr hule eller kjeller på katalansk.
♦ 95 prosent av all Cava produseres i Catalonia, hvor det finnes omlag 240 produsenter. 
♦ Freixenet har en årsproduksjon på 140 millioner flasker (2011).

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no