Østfold flyttebyrå

 • – Båten er mitt hjem nå Hannu Sjöstrand tviler på at han noen gang kommer til å flytte tilbake Sverige.
 • – Båten er mitt hjem nå
  I ni timer hver dag i seks måneder satt Sjöstrand bak roret da han seilte fra Stockholm til Torrevieja.

– Båten er mitt hjem nå

Hannu Sjöstrand solgte alt han eide for å seile til Thailand. Enn så lenge befinner han seg på Costa Blanca.

TORREVIEJA

6.oktober i fjor startet 63-åringen fra Stockholm på det som skulle bli sitt livs eventyr. Han seilte i seks måneder gjennom kanalene i Europa og har siden mars ligget i havn i Torrevieja. Målet er å komme seg til Thailand neste år, hvor han har tenkt å bo resten av sine dager.

– Jeg er pensjonist nå og vil oppleve så mye som mulig før jeg dør. Det er mange av mine kamerater som har dødd etter de ble pensjonert. Jeg er gammel med en kropp som er litt ødelagt, derfor må jeg gjøre det beste ut av tiden jeg har igjen, forklarer Sjöstrand.

Han kjøpte en gammel motorseiler i 2015 som ble bygd i fem eksemplar i 1975, og siden har alt gått veldig fort. Ikke nok med at det var en ganske gammel båt han kjøpte, men den hadde stått på land i 12 år.
– At en motor har stått stille så lenge er ikke bra. Det tok sin tid, men jeg fikk i gang den til slutt. Jeg kjørte 4-5 timer rundt med båten før jeg dro. Jeg vet egentlig ikke så mye om båt, så det jeg har gjort er helt idiotisk. Det er jeg fullt klar over. At jeg i tillegg reiser alene, det er ikke særlig lurt, sier han og ler.

Sett denne? Disse førte til badeforbud i Torrevieja - video

Turen gjennom kanalene har allerede bydd på en del utfordringer. Han mistet blant annet propellen ved en havn, men den fant han heldigvis igjen etter litt hjelp.

Sjöstrand har også fått kjenne litt på frykten ved det å styre en båt alene. Båten har ikke radar og utenfor Lyon ble det tåke.
– Det er som å kjøre inn i en melkekartong. Man ser ikke utveien. Jeg følte meg ganske så utrygg da, for å si det mildt.

Som om ikke det er nok, ble Sjöstrand syk under den seks måneders lange reisen. Fra klokken åtte om morgenen til klokken fem om ettermiddagen kunne han ikke spise. Han måtte styre båten. Når han da først spiste gikk det mest i nudler, og det er ikke akkurat det mest næringsrike måltidet. Til slutt ble han bare en skygge av seg selv.

Han forteller:
– Jeg gikk ned fra 95 til 75 kilo på bare tre måneder, og jeg ble bare sykere og sykere. Jeg merket ikke selv hvor syk jeg hadde blitt. På et tidspunkt var jeg i El Port de la Selva i Nord-Spania. Jeg hadde egentlig ikke lov til å ha båten der, men jeg tok sjansen likevel. En spansk dame kom bort til meg og sa at hun hadde ringt politiet. Nå kommer jeg til å havne i fengsel, tenkte jeg. Hun forklarte at det var ikke derfor hun ringte, men det var fordi jeg så veldig syk ut, og hun ville at de skulle kjøre meg på sykehuset. Jeg nektet, så det endte opp med at jeg dro på apoteket i stedet.

Han har etter hvert innsett at han ikke kan dra til Thailand helt alene. Å seile gjennom kanalene er en ting, men å dra ut på det åpne hav alene er alt for risikabelt.

– Jeg er for glad i livet til å gjøre det, så jeg er for tiden på utkikk etter en besetning, men det er ingen som vil ut på eventyr lenger. Planen er å dra i mai/juni neste år. I mellomtiden ser jeg etter en jobb. Jeg er mekaniker av yrke, men jeg er åpen for alle slags jobber. Det er bare å ta kontakt, avslutter den eventyrlystne svensken.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no