Østfold flyttebyrå

 • Ber nordmenn med på guidet spesialtur Nederlandske Johanna Schreuder kjøpte tomten i 1996 sammen med sin ektemann. For noen år siden ble den overført til Comunidad Valenciana for å sikre driften av Fundación Klein Schreuder i fremtiden.
 • Ber nordmenn med på guidet spesialtur
  Den vakre skulpturparken har blant annet 400 rosebusker, 100 palmer, 400 sypresser og 1000 ligustere.

Ber nordmenn med på guidet spesialtur

Denne parken er noe utenom det vanlige.

ALFZ DEL PI

Rett utenfor sentrum ligger Fundación Klein Schreuder som en eksotisk perle. 27. mai blir det guidet tur spesielt for nordmenn. 

Den fortryllende skulpturparken er som tatt ut av et eventyr. Så fort man går gjennom inngangsdøren og ser den praktfulle eiendommen foran seg, er det som om en helt ny verden åpner seg. Freden ligger som en oase over plassen, bare lyden av sauene fra en eller annen nabogård kan bli hørt i det fjerne. 

– Var det lett å finne frem, spør Joahnna Shreuder. Det er jo nokså godt markert, spesielt om man finner frem til rundkjøringen der nede ved Rastro Don Quijote, sier hun. 

Hun og ektemannen Johannes Klein kjøpte eiendommen i 1996. Til å begynne med hadde de ingen planer om å gjøre hagen om til den skulpturparken den er i dag. Huset de bodde i på den tiden, hadde ikke nok plass til alt de ville plante, og det var grunnen til at de begynte å kikke seg om etter en større eiendom. 

Trenger du taxi, tolk eller tannlege? I vår bransjeguide finner du hjelp og telefonnumre

– Da vi kjøpte tomten var det ingenting her, bare døde appelsintrær overalt. Men det passet oss godt, for vi ønsket å bygge en botanisk oase. Det ble så vakkert at vi bestemte oss for at vi ville dele skjønnheten med andre. Derfor dannet vi i 2002 Klein Schreuder stiftelsen. For å sikre stiftelsens drift i fremtiden, har vi overgitt tomten til Comunidad Valenciana.
Hun legger til:

– Det krever enormt mye jobbing å holde parken vedlike. Jeg og mannen min gjør det meste. Men vi føler oss privilegerte. Dette er drømmen vår, vårt paradis. 

Man kan lett tenke seg at ekteparet bruker mesteparten av tiden sin på å vedlikeholde den store parken, som blant annet består av en palmelund, rosehage, appelsinplantasje og frukthage, i tillegg til et hav av skulpturer. 

– Det står 38 statuer her permanent. Det er kunst som tilhører vår egen kolleksjon. Mye av det har blitt donert til parken av privatpersoner og kunstnerne som har hatt utstilling her. Mange internasjonale kunstnere stiller ut kunsten sin i parken. Akkurat nå er det Monique Neyzen som inviterer publikum til å se hennes arbeider. Hun lager nesten alt av bronse. Lyst til å bli med på en runde og se? 

Turen rundt tomten er verdt hvert eneste skritt. Statuene som dukker opp her og der mens man går fremover, ser merkelig levende ut. 

– Se på disse musklene, bevegelsene, sier Schreuder. De er så nøyaktige, akkurat slik man opplever dem i virkeligheten. Det er nesten magisk, ikke sant? Monique Neyzen en fortryllende artist. Jeg tror hun brukte rundt 100 timer til å sette på plass alle skulpturene hun har spredd rundt omkring mellom blomster og trær. 

Noen meter lengre ned står det en liten metallbenk i skyggen under et tre. Litt lengre bort er det nok en benk hvor det er en statue av en naken mann, som ligger i solen med et glass vin på maven. Det står et skilt på bakken hvor det er skrevet «Sans Soucis», som er fransk og betyr «uten bekymringer». Statuen er signert Joahanna Schreuder.

Interessert i det som skjer i Alfaz? Gjør et søk her blant nesten 1600 saker

– Jeg har laget de store statuene ved inngangen også, smiler hun beskjedent. Jeg har aldri vært noen ekspert, men for noen år tilbake tenkte jeg at hvis andre kan, så kan jeg også. Alt jeg lager er abstrakt. Jeg føler at det appellerer mye mer til folk, men det er bare min mening. 

På slutten av turen ligger rosehagen. 400 rosebusker, og tusenvis av roser. Vakrere og kraftigere roser skal man lete lenge etter. Attpåtil blomstrer de året rundt. 

– De blomstrer hele seks ganger i året, smiler vertinnen. De er veldig bortskjemte og krever mange timers arbeide hver uke. Men det er verdt det. Denne hagen er slikt et vakkert syn. 

Når runden er slutt, minner Schreuder om at Fundasjonen inviterer nordmenn til guidet tur 27. mai. 

– Monique Neyzen vil lede gruppen rundt parken mens hun forteller litt om seg selv og kunsten sin mens de går rundt og ser på den. Denne turen vil nok ta en time, men man kan være her etterpå om man ønsker det. Mange som kommer hit, spesielt familier, tar med seg matpakke for å kunne spise i disse vakre omgivelsene, og det er selvfølgelig helt greit. Vil man bli med, kan man bestille plass på forhånd på, send en mail til info@neyzen.nl eller bare dukk opp noen minutter før turen starter klokken 12.00. 

Skulpturparken er åpen for publikum hver søndag mellom klokken 10-14, og koster fem euro per person, det gjelder også for guidet tur for nordmenn. Man kan også kjøpe et pass til kun 18 euro, og som man kan bruke til å invitere både venner og familie hele året.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Salsa for alle aldre

Han heter Alexis Creach, er ekte cubaner og stråler av rytme og energi. Nå har han startet nybegynnerkurs i cubansk Salsa.

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no