Østfold flyttebyrå

 • Bruk solkrem og hodet Det vil bli hett også denne helgen.

Bruk solkrem og hodet

Samtidig med hetebølgen kan det være greit å minne om noen av solrådene. Her har du noen tips.

COSTA BLANCA

1. Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12.00 og 15.00

Nyt solen, men unngå å bli solbrent. Ta pause fra solen midt på dagen. Finn gjerne en plass i skyggen. Solen er sterkest mellom klokken 12.00 og 15.00. Mye soling og det å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.
Ta handleturen midt på dagen og nyt lunsjen i skyggen.
En av de viktigste årsakene til økningen i tilfeller av føflekkreft er overdreven soling. Solen gir oss glede og overskudd, men det er lurt å ta noen forholdsregler. Brunfargen er faktisk ikke noe tegn på sunnhet - den er en del av hudens forsvar mot solstrålene.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse

Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.
Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Nordmenn har lys hud fordi de kommer fra et land med lite sol. Personer med blondt eller rødlig hår tåler mindre sol enn personer med mørkt hår og mørk hudfarge.
Barns hud er mer ømfintlig enn voksen hud, og solbrenthet er trolig enda mer skadelig for barn enn voksne.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hu

Det er best for huden om du bruker lette klær og tar pauser fra solen. Bruk solkrem med minst faktor 15 og både UVA- og UVB-beskyttelse på den huden som ikke er beskyttet på annen måte. Glem ikke ansiktet!

Avhengig av hudtype, med vinterblek hud kan du bli brent allerede etter cirka 20 minutter i solen. Smør ofte og rikelig der huden ikke er beskyttet på annen måte. De fleste smører seg med altfor lite solkrem, slik at beskyttelsen tilsvarer en lavere faktor enn man tror.
UVB-strålene fra sola gjør at huden blir brent. UVA-strålene kan påvirke elastisiteten i huden, slik at huden blir mer rynkete når den blir utsatt for mye sol. Solkrem kan gi deg falsk trygghet, og er ingen garanti mot solens skader på huden. Et godt råd er derfor at du ikke oppholder deg lenger i solen med solkrem enn du ville gjort uten.

Forskning tyder på at UVA-stråler kan gi ekstra risiko for hudkreft. De trenger dypere ned i huden enn UVB-strålene slik at vevet kan bli skadet og hudkreft kan oppstå. UVA-strålingen påvirker også hudens elastisitet og kan gjøre at huden blir fortere rynkete.

Selvbruningskremer som gir brunfarge uten sol er sannsynligvis ufarlige, og er bedre å bruke enn solarier. Men ikke glem solfaktor når du skal ut i solen, for brunfargen fra selvbruningskremer gir liten beskyttelse og selvbruningskrem har ikke nødvendigvis solfaktor.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no