Østfold flyttebyrå

 • Derfor risikerer du ekstraskatt på boligkjøpet Jurist Arne Herman Kilde Larsen.
 • Derfor risikerer du ekstraskatt på boligkjøpet
  Thomas Marthin Gils i Notar Spania megling S.L i Albir sier at ingen av deres kunder har blitt utsatt for skattesmell i etterkant av boligkjøp.

Derfor risikerer du ekstraskatt på boligkjøpet

Slik finner du den reelle verdien på din Spania-bolig.

TORREVIEJA/ALBIR

Svært mange skandinaver har blitt pålagt en ekstraskatt etter boligkjøp i Spania. Det overrasker ikke jurist Arne Herman Kilde Larsen.

Vikingposten har bedt Torrevieja-juristen forklare hvorfor det er slik.

– Skatten betales av eiendommen «reelle» verdi. For de fleste vil jo det normalt forstås som markedspris, men myndighetene har altså laget egne beregninger for å fastsette denne «reelle» verdien. Her i Valencia-regionen vedtar myndighetene hvert år en multiplikator for hver enkelt kommune. Den reelle verdien finner man da ved å multiplisere eiendommens «valor catastral» det aktuelle året med den multiplikatoren som gjelder for den kommunen eiendommen befinner seg i. Det er viktig her å huske at «valor catastral» refererer seg til kalenderåret og man derfor ikke nødvendigvis benytter den «valor catastral» man fikk opplyst ved betaling av eiendomsskatten i september. Dette fordi det i noen kommuner er vedtatt en økning av «valor catastral» fra 2014 til 2015, sier Arne Herman Kilde Larsen til Vikingposten.

Det er ikke så enkelt for den enkelte boligkjøper å beregne den reelle verdien på huskjøpet. Men slik går du frem:

– På SUMA-regningen finner du «valor catastral» og dersom man selv kan gå inn på hjemmesiden til Valencia-myndighetene og benytte kalkulatoren som ligger der kan man jo naturligvis gjøre det, eventuelt kan man finne frem til oversikten over de enkelte multiplikatorene, og på den måten beregne dette manuelt. Det kan vel imidlertid vanskelig forventes at folk skal gjøre dette på egenhånd. Det naturlige vil vel være at megleren beregner seg denne verdien når de tar inn en eiendom til salgs da SUMA-kvittering er noe av det de alltid ber om fra selger. En potensiell boligkjøper vil jo ikke ha disse opplysningene, sier Kilde Larsen.

Som Vikingposten har skrevet tidligere sjekker skattemyndighetene nå bolighandler av utlendinger som de siste årene har kjøpt billig feriehus i Spania. Enkelte kan bli bedt om å betale mer i dokumentavgift, en særavgift til statskassen. Det er eiendomshandler de siste fire årene som granskes. 

Avgiften det er snakk om heter ITP (Impuesto de Transmisiones) her i Spania og består av prosenter som beregnes av husets verdi. Avgiften varierer, men den ligger på rundt 10 prosent i Alicante-området.

Har kjøperne betalt mindre enn hva skattemyndighetene mener er eiendomens verdi, kan de få seg en overraskelse å bli ilagt en ekstraskatt. 

Thomas Marthin Gils i Notar Spania megling S.L i Albir sier til Vkingposten at de ikke har vært bort i tilfeller hvor deres kunder har blitt krevd for mer eiendomsskatt enn forventet. 

Ser du etter bolig i Spania? Sjekk ut disse prospektene først

– Jeg er kjent med problematikken, men ser ikke på det som et problem for våre kunder. Men skulle vi komme i en situasjon hvor det er sannsynlig at det skjer, opplyser vi naturlig nok om at de kan få en skattesmell og kalkulerer hvor mye dette kan innebære. De skal ikke bli skadelidende hvis det skulle skje. Det er skjøtevurderingen det her er snakk om. Hvis handelen er så god at skjøte blir nedskrevet fra for eksempel en million i verdi til 600.000 vil det si at de får tilleggskatt. Det er i de tilfellene skattemyndighetene er oppmerksomme, sier Thomas Marthin Gils.

Marthin Gils sier at i det i utgangspunktet ikke er noe problem i forbindelse med salg av eiendommer nord på Costa Blanca og at det er helst i områder hvor prisene har gått kraftig ned at dette skjer.

– Vi har fått spørsmål fra våre kunder som naturlig nok blir bekymret. Men vi forklarer at årsaken er at myndigheten ønsker å forhindre generering av svart økonomi og det har kundene forståelse for, sier Marthin Gils.


Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no