Østfold flyttebyrå

 • – Det hele har vært en lang opptur Knut Lithell slutter som rektor ved DnsCB i Alfaz del Pi 30. september. Men han fortsetter i skolens styre.

– Det hele har vært en lang opptur

Rektor Lithell gir seg.

ALFAZ DEL PI

Knut Lithell har vært rektor ved den Norske Skole Costa Blanca (DnsCB) i 16 år. Nå overlater han sjefsstolen til Jorid Skinnehaugen Myhre 1. oktober.

Rektor Knut Lithell sier til Vikingposten at det er fint å kunne forlate en veldrevet skole med mange godt kvalifiserte lærere, god økonomi og moderne skolelokaler med nødvendig teknisk utstyr.
– Dette har vært mitt mål i mange år. Det målet er nådd. Nå er tiden inne til å slippe yngre krefter til, sier Lithell.

For 16 år siden var skolen teknisk konkurs og det var mye uro i de styrende organer og man hadde ikke godkjenning fra Norge. 

– Mitt fokus den første tiden var å nedbetale offentlig gjeld til Spania. Vi måtte overbevise norske myndigheter at vi hadde god økonomistyring og var i stand til å drive etter gjeldende lover og forskrifter. Vi fikk permanent godkjenning tilbake og var gjeldfrie etter et par år, sier Lithell.

DnsCB fikk i 2003 godkjenning til å drive videregående opplæring med studiespesialisering, helse- og oppvekstfag og har samarbeidet med Jåttå videregående i Rogaland siden. 

Les også: Hun blir ny rektor ved DnsCB i Alfaz del Pi

Rektoren mener en norsk skole i Spania bør ha en internasjonal profil. For noen år ble skolen godkjent som en ASP-nett-skole via UNESCO og etablerte da kontakt med en skole i Trinidad og Tobago. I fjor ble skolen en Erasmus+ skole. Det er et EU-prosjekt som har fokus på næringsveier og gründervirksomhet. Skolen samarbeider med skoler fra Tyskland, Norge, Holland og Bulgaria. 
– Disse samarbeidene lever i beste velgående og mitt ønske er at dette fortsetter også etter min tid som rektor, understreker Lithell.

Skolen har et godt samarbeid med Alfaz kommune. 
– Med nesten 50 ansatte og en omsetning på nærmere 40 millioner kroner og en tilflytning til kommunen på grunn av skolen, gjør oss til en viktig bidragsyter, sier Lithell og påpeker at utfordringen fremover er å knytte enda tettere bånd til kommunen via og de spanske skolene. 

Skolen har til sammen 309 elever og er blitt nødt til å utvide med nye lokaler etterhvert som elevtallet har økt. For cirka fire år siden år siden sto det nye undervisningsbygget med idrettsanlegg ferdig. 
– Jeg er stolt over å ha fått dette til uten å låne noe. Kostnadene ble betalt fra egne oppsparte midler. Det gjenstår å oppgradere avdelingen for kunst og håndtverk og et større skolekjøkken. Dette er det avsatt midler til, og nå må den nye rektoren få dette på plass, sier Lithell. 

Hva har vært ditt overordnede mål?
– Definitivt skolens motto "et trygt sted å være, et godt sted å lære". Vi skal ha et skolemiljø fritt for mobbing. Elever og ansatte skal ha en trygg og inkluderende arbeidsplass, med godt faglig kvalifiserte lærere som setter eleven i fokus. Jeg føler at vi har kommet langt i dette arbeidet og jeg ser lyst på skolens framtid. 

Knut Lithell blir etter sin avgang 30. september boende i La Nucia sammen med sin kone. Han ønsker da å reise mer, lære bedre spansk, gå flere turer med hunden, samt å bli mer aktiv i Den Norske Klubben Costa Blanca. Han kommer fortsatt til å holde kontakt med skolen som medlem i skolens styre.

– Jobben har på mange måter vært min hobby. Når jeg slutter blir det nok et tomrom. Jeg har lært mye i disse 16 årene. Ingen dager har vært like og det har alltid vært saker å ta tak i. Jeg har vært privilegert som har fått være med på å bygge opp en skole nesten fra bunnen av. På mange måter har det vært en lang opptur, sier Lithell.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no