Østfold flyttebyrå

 • Mindre hjerte- og karsykdom med olivenolje og nøtter

Mindre hjerte- og karsykdom med olivenolje og nøtter

Ny spansk studie.

COSTA BLANCA/OSLO

Forsøkspersoner med et ekstra inntak av olivenolje eller nøtter fikk redusert risiko for kardiovaskulær sykdom, et annet ord for hjerte- og karsykdom hvor åreforkalkning nedsetter blodstrømmen til ulike organer i kroppen.

I en spansk studie ble personer med type 2-diabetes eller minst tre risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom, men uten etablert kardiovaskulær sykdom, inndellt i tre grupper. En gruppe fikk råd om middelhavskosthold med et tillegg av olivenolje, en gruppe fikk råd om middelhavskosthold med tillegg av nøtter og kontrollgruppen fikk råd om å følge en lavfettdiett. Nesten 7 500 personer i alderen 55 – 80 år ble inkludert. Det var ingen råd om kalorirestriksjon eller fysisk aktivitet.

Les også: Middelhavskost er godt for hjerte og kropp

I oppfølgingsperioden på median 4,8 år var det færre tilfeller av hjerteinfarkt, hjerneslag og død av kardiovaskulær hendelse i olivenoljegruppen og i nøttegruppen sammenlinet med kontrollgruppen, skriver Tidsskrift for Den norske Legeforening

– Dette er den første primærforebyggende studien i en høyrisikopopulasjon som viser at ved å legge til enten olivenolje eller nøtter i et middelhavskosthold, så reduserer man risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag eller død av hjerte- og karsykdom med 30 prosent, sier Maja-Lisa Løchen, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø. 

-  Det er overraskende at man fant så stor effekt av å legge til rikelig med olivenolje eller nøtter i et land der så å si alle har et middelhavskosthold til vanlig. Kanskje ville effekten vært enda større for norske pasienter, men dette må videre forskning vise, sier hun.

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no