Østfold flyttebyrå

 • Du trenger ikke frykte rabies hos hunder Rita Ringdal understreker at nordmenn i Spania har ingenting å frykte når det gjelder å bli smittet av rabies, som har vært utryddet i landet siden 1966.

Du trenger ikke frykte rabies hos hunder

Ingen grunn til panikk etter at norsk kvinne døde.

 

COSTA BLANCA

Da en ung norsk kvinne døde for snart to uker siden etter at hun hadde blitt bitt av en hund med rabies under en utenlandstur i Filippinene, spredde panikken seg blant det norske folk. I Spania er rabies utryddet for lengst, og derfor ingen grunn til å frykte for å bli smittet av sykdommen her.

Rabies er en virussykdom som forårsaker lidelser i sentralnervesystemet hos berørte personer, og med dødelige konsekvenser i nesten alle tilfeller. Den finnes i hele 155 land og forårsaker tusenvis av dødsfall (40.000-60.000) per år, spesielt i utviklingsland.

I Europa og USA har innsatsen for å kontrollere rabies ført til en betydelig reduksjon i forekomsten av sykdommen, og sykdommen er utryddet i store geografiske områder. Spania har en privilegert epidemiologisk situasjon i forhold til denne meget alvorlige zoonosen, og med unntak av et utbrudd i Malaga i 1975, anses sykdommen å være utryddet siden 1966.

Trenger du taxi, tolk eller tannlege? Søk hjelp i vår bransjeguide 

– Det er overhodet ingen grunn til å frykte å bli smittet av rabies i Spania, opplyser Rita Ringdal, som i mange år har reddet hjemløse dyr på kryss og tvers av landet. 

– Jeg har vært oppi mange ekstreme situasjoner i løpet av årene, for er det en hund som trenger min hjelp, så gjør jeg alt jeg kan for å redde den selv om den er aggressiv. Det har gjort at jeg har blitt bitt utallige ganger, uten at det har skremt meg og uten at jeg har blitt syk på noen måte. 

Ringdal ble faktisk bitt av en katt som hadde rabies i Marokko i 1981, og måtte gjennom en grundig behandling i flere dager etterpå. 

– Katten døde like etterpå, og da jeg fortalte om hendelsen til noen i en veskebutikk stod det en fransk lege der. Hun insisterte på at katten måtte bli undersøkt, og at jeg måtte ta behandling. Den gikk ut på et dusin sprøyter som var så store, de skremte vettet av meg. Men det gikk heldigvis bra, og i dag har jeg glemt hele saken. 

Hun legger til før hun avslutter:

– Man kan ikke gå rundt og være livredd for alt, men med den skremselspropagandaen som foregår i Norge for tiden, er det ikke rart at folk får panikk. Noen ganger lurer jeg på hvorfor dette skjer i et land som Norge, hvor man burde vite bedre. Det som forundrer meg mest er at de forbyr folk å adoptere hunder i Spania, men er ikke så nøye på om folk vaksinerer seg mot rabies når de reiser til land hvor denne sykdommen er nokså utbredt. Om man ikke vaksinerer seg er det jo ikke uventet at sykdommen dukker opp i landet, som sett i tilfellet med den unge norske kvinnen, som dessverre døde.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no