Østfold flyttebyrå

 • Fikk sjokkregning på 17.000 euro etter boligkjøp Samboerparet Thor Inge Svelland og Ellen Andreasen kjøpte enebolig her i urbanisasjonen El Arabi i Alfaz del Pi. Nylig ble de ilagt ekstraskatt på 17 000 euro etter boligkjøpet.

Fikk sjokkregning på 17.000 euro etter boligkjøp

Thor Inge Svelland (47) og Ellen Andreasen (34) betalte 310.000 euro for én enebolig i Alfaz del Pi. Det mente skattemyndighetene var for lite.

ALFAZ DEL PI

– Det var et sjokk å få en ekstraregning på 17.000 euro, sier samboerparet som sammen med mange andre nordmenn føler seg maktesløse i møtet med spanske skattemyndigheter.

Thor Inge Svelland (47) og Ellen Andreasen (34) fra Haugesund kjøpte enebolig i urbanisasjonen El Arabi i Alfaz del Pi i august 2014. De kjøpte boligen for 310.000 euro. I desember fikk de beskjed om å betale ITP på over 17.000 euro – 150.000 norske kroner.

ITP (Impuesto de Transmisiones) er en avgift i Spania og består av prosenter som beregnes av husets verdi. Avgiften varierer, men ligger rundt 10 prosent i Alicante-området.

Les også: Flere nordmenn ilagt ekstraskatt etter boligkjøp i Spania

– Verdien av boligen ble vurdert i følge eiendomsmegler SOLALBIR i Albir til over 480.000 euro og den stod til salgs for 375.000 euro. Eneboligen hadde vært til salgs lenge. Det er en flott bolig med utmerket beliggenhet som trengte oppussing. Vi så potensiale og la inn bud på 310.000 euro som ble akseptert, sier Ellen Andreasen.

Når det gjaldt finansieringen kontaktet samboerparet flere banker. I forbindelse med lånet ble boligen taksert av banken de benyttet til 552.000 euro. Paret fikk tilbud om finansiering med 70 prosent egenkapital og inngikk avtale med banken. 

– Vi ble ikke informert om at vi kunne få en skattesmell hverken av megler eller banken. Vi har vært i kontakt med de i etterkant og fått beskjed om at de ikke kunne hjelpe oss. Banken nevnte at det kunne være en utregningsfeil, men at de ikke kunne sjekke det nærmere, sier Andreasen til Vikingposten.

Les også: Slik jobber skattemyndighetene

Samboerparet har derfor i etterkant kontaktet firmaet Interservice om hjelp fordi de var i tvil om de skulle betale eller ikke. 

– Alle dokumenter er levert til firmaet og vi avventer nå en tilbakemelding om summen er riktig. Vi betaler selvfølgelig det vi er forpliktet til å betale, men jeg synes ikke vi bør bli «straffet» og krevd for mer skatt enn det som er reelt. Håper det ordner seg og at vi slipper å gå flere «runder». Vi ble tross alt ikke opplyst om dette i forbindelse med kjøpet. Huset måtte pusses opp og vi har blitt nødt til å foreta flere nødvendige utbedringer. Hvis vi skulle lagt boligen ut for salg i dag ville vi ikke fått solgt den til en pris på mellom 480.000 - 552.000 euro, sier Andreasen. 

Thor Inge Svelland sier at boligkjøpet ble dyrere enn forventet. Til nå har de betalt 42.000 euro i tillegg til salgssummen i salgsomkostninger og avgifter, og med den ekstra skatteavgiften vil summen komme opp i 60.000 euro. 

– Hadde vi visst dette så hadde det muligens ikke blitt noe boligkjøp. Jeg forundrer meg over hvem som bestemmer markedsprisen. Er det markedskreftene eller myndighetene, spør Svelland.

Finn hjelp i vår bransjeguide

Flere nordmenn på Costa Blanca har blitt ilagt ekstraskatt. Tone Næss og hennes mann fikk seg en overraskelse da skatteetaten tok 40.000 kroner ut av hennes bankkonto. Leiligheten ble kjøpt i Torrevieja i området El Paradiso for syv år siden. Fire år senere begynte skattemydighetene å innkreve ekstra skatt. 

– Vi hadde fått et rekommandert brev på postkontoret mens vi var i Norge. Det var sendt tilbake da vi kom ned igjen. Uerfarne som vi var skjønte vi ikke hva det innebar før de trakk penger av vår konto. Vi kontaktet advokat, men det var ingenting han kunne gjøre. Vi fikk beskjed om at saken var foreldet. Det var en dyr erfaring og jeg har ikke mye til overs for det spanske systemet. De trakk penger uten at noen papirer ble underskrevet, sier Tone Næss.

Næss solgte leiligheten og kjøpte seg ny i fjor vår i samme område.
– Jeg er engstelig for hva som skjer fremover, men jeg har kontaktet vår advokat så jeg håper inderlig det ikke blir noen ekstrautgifter denne gangen. Ved salg av den forrige leiligheten ble jeg lovet å få tilbakebetalt noe av tapet, men det har jeg ikke sett noe til, sier Næss som stiller seg undrende til spanske myndigheter.


Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no