Østfold flyttebyrå

 • Fire personer bitt av giftig edderkopp i Alicante Dette er en Loxosceles Laeta, som ekspertene mener er edderkoppen ofrene er blitt bitt av.

Fire personer bitt av giftig edderkopp i Alicante

Edderkoppen «Fiolinisten» er giftigere enn en kobra, men det er  ingen grunn til panikk mener helsevesenet.

ALICANTE

Den latinske navn er Loxosceles, på spansk kalles den for fiolinist-edderkopp eller hjørne-edderkopp, det siste fordi den ofte oppholder seg i hjørner eller sprekker. Den er ikke veldig vanlig i Spania, men den siste tiden er fire personer i Alicante-provinsen blitt bitt av denne edderkoppen.

Ansvarlige helsemyndigheter i Elda sier at de ikke har kjennskap til at noen er innlagt for å ha blitt bitt av edderkopper eller andre insekter de siste ukene. Helsemyndighetene i regionen sier det ikke er sendt ut advarsler for edderkopper eller andre skadedyr, skriver Informacion.

Manuel Gil (45) som bor i Sax (Alicante) ble utskrevet fra sykehuset i forrige uke etter å ha vært innlagt i ti dager for behandling etter å ha blitt bitt av en edderkopp. Han sier at han hadde nekrose, celle- og vevdød, og at han ble gitt antibiotikabehandling for bittet. Han sier han merket at han ble bitt og at kona så edderkoppen i buksene hans.

Miranda Navarro (25), også hun fra Sax, sier hun ble bitt 31. januar og ble behandlet to ganger på akutten og to ganger på sykehuset. Det var først da hun sendte bilder av sårene til en ekspert i Alicante at hun ble gjort oppmerksom på at det kunne dreie seg om bitt fra en «fiolinist-edderkopp».

Trenger du leiebil i sommer? Gjør et søk her og finn bilen som passer deg

Flere eksperter sier det kan dreie seg om Loxosceles, men at man ikke kan si det med et hundre prosent sikkerhet. 

Fiolinistedderkoppen blir mellom 10 og 30 millimeter stor, den kan være vanskelig å oppdage takket være sin svart-brune kamuflasjefarge. Den kan hoppe og løper raskt for å unnslippe farer. Dens farligste fiende er tigeredderkoppen. 

Av «fiolinistedderkoppen» er hunnen den farligste, den blir mer aktiv på varme netter og om dagen gjemmer den seg vanligvis i mørke hjørner og kroker. 

Selv om giften til denne edderkoppen er sterk, opptil 15 ganger sterkere enn giften til en cobra, er det er ikke mye av giften og den er sjelden dødelig. Den kan imidlertid forårsake celle- og vevdød (nekrose) og blir man bitt er det viktig å oppsøke lege.

Den norsktalende legen Modesto Maestre i Torrevieja bekrefter overfor Vikingposten at edderkoppen ikke er aggressiv.

– Den biter kun om den blir tråkket på eller berørt og blir redd. Da vil den forsvare seg, sier Maestre. 

– Det er personer som er allergiske og med nedsatt immunforsvar som blir hardest rammet om man blir bitt - som det er ved vepsestikk. Det kan være dødelig for noen, mens andre får kun en allergisk reaksjon. I Spania dør cirka 7-8 personer av vepsestikk i året, mens det er cirka fire personer som dør på grunn av edderkoppbitt.

►FAKTA: 

• Slekten Loxosceles er utbredt i varme områder over nesten hele Jorden.

• Det er sjelden at giften kommer ut i blodstrømmen og forårsaker systemiske skader.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no