Østfold flyttebyrå

 • Forretningene stenger én etter én Gisela Tormo Bosca hos Eden dyrebutikk kan ikke lengre betale den høye husleien og flytter nå dyrebutikken sin til et rimeligere lokale ved siden av markedsplassen i Alfaz.
 • Forretningene stenger én etter én
  Plakater med til salgs og til leie står på rad og rekke langs hovedgata i Alfaz.
 • Forretningene stenger én etter én
  Toni Zizza hos Pasta Fresca vurderer også å flytte restauranten fordi det stadig blir mindre og mindre folk som trekker til hovedgata for å handle eller for å spise.

Forretningene stenger én etter én

Nå vil flere flytte.

ALFAZ DEL PI

Hovedgata i Alfaz del Pi er ikke hva den en gang var, og over et dusin lokaler står nå tomme. Nå er flere aktører på vei ut, noe som bekymrer det lokale næringslivet.

Bare i det siste året har seks bedrifter lagt ned i Avenida Pais Valencia, tre av dem i akkurat samme lokale. 

– Der var det visst noen som solgte markiser og som ga opp, så kom det noen som solgte hagemøbler og den siste som satte kroken på døren var en dame som holdt på med skjønnhetsbehandling, sier Gisela Tormo Bosca hos Eden dyrebutikk. Det er nesten umulig å overleve her, husleien er altfor høy og det er mindre og mindre folk ute på gata.

Hun er neste mann ut etter mange år i avenyen, noe hun synes er leit, for hun har prøvd alt hun kunne.

– Eieren av lokalet har nevnt tidligere at han vil øke husleien, og jeg har svart at da vil jeg ikke kunne fortsette. Jeg betaler godt over 1000 euro for lokalet og må jeg betale så mange forskjellige impuestos (skatt), en av dem koster 600 euro hver tredje måned. I tillegg må jeg betale nesten 300 euro til staten hver måned for å være autonom, og hun som hjelper meg i butikken skal også ha betalt. Resultatet blir at jeg jobber meg i hjel for under 5 euro i timen. Da jeg ble informert for et par måneder siden om at husleien nå ville stige, så jeg ingen annen utvei enn å si opp lokalet. 

Hun har holdt på med dyrebutikk i 27 år, og vil gi bedriften en sjanse til, men i et mye mindre og billigere lokale i gaten hvor det ukentlige markedet foregår.

– En av grunnene til at folk ikke kommer og handler i hovedgata er stor mangel på parkering. Noen ganger må man kjøre gata opp og ned mange ganger for å finne en plass. Ved det nye lokalet er det en stor parkeringsplass, og det vil nok kundene mine sette stor pris på. Og jeg håper jeg kan få inn nye kunder som ønsker å legge igjen hunden til klipp og stell før de drar på markedet og hente den etterpå.

Johan Berg hos Ecofilters kan bekrefte at det blir mindre og mindre folk å finne i hovedgata hvert år.

– Vi tok over lokalet vårt i 2016, og da var det faktisk mange flere som gikk opp og ned gata i løpet av dagen. Året etter ble det mindre, og i dag ser man knapt mennesker her. Men vi er ikke avhengig av at kundene kommer hit, de fleste finner oss online og forretningen går veldig bra. Men jeg håper ikke vi blir helt alene nederst her i gata, hvor det er flest lokaler som står tomme. 

Skal man tro Toni Zizza hos Pasta Fresca som holder til i lokalet ved siden av Berg, har svensken all grunn til å være bekymret for akkurat det.

– Jeg vurderer å flytte restauranten så fort som mulig. Jeg vil si det er nesten umulig å bygge opp en restaurant her i Alfaz sentrum. På morgenen ser du mange biler kjøre opp og ned, og det er en del folk i gata, men de fleste av dem skal på jobb eller i banken. Etter klokken 12 på formiddagen ser man knapt folk, og på ettermiddagen finnes det ikke liv her. Takket være våre faste lunsjgjester og de som tilfeldigvis går forbi og har lyst på italiensk mat, kan vi leve av bedriften, men det er ingen dans på roser.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no