Østfold flyttebyrå

 • Håper han dør før han tvinges til å flytte hjem til Norge Kåre Johanessen foretrekker å dø fremfor å måtte reise tilbake til Bergen. I bakgrunnen Inge Helgesen.
 • Håper han dør før han tvinges til å flytte hjem til Norge
  Inge Helgesen (t.h.) synes det er flott å komme på besøk til bestekompisen Kåre Johanessen på Fundacion Betanien, hvor han leier en av institusjonen sine leiligheter. Han synes det er fryktelig at Kåre står i fare for å bli sendt tilbake til Bergen.
 • Håper han dør før han tvinges til å flytte hjem til Norge
  Beboerne på hjemmet stortrives med å bo i Spania, hvor klimaet har en gunstig effekt på helsen deres.

Håper han dør før han tvinges til å flytte hjem til Norge

Fremtiden til Fundacion Betanien er usikker etter at Bergen kommune sa opp sine sykehjemsplasser.

ALFAZ DEL PI

Beboere og pårørende er bekymret for hvilket tilbud de vil få i Bergen, og ber nå kommunen om å snu i sin avgjørelse.

Ute i hagen på Fundacion Betanien blir Vikingposten møtt av Kåre Johanessen, som sitter og nyter varmen i solen. Han kom til institusjonen for snart ett år siden. Hans eneste ønske er å forbli på hjemmet resten av livet.


– Jeg har det så godt her, og har et helt annet liv enn hva jeg ville hatt i Norge. Jeg kommer meg ut i rullestolen i hagen på egen hånd, og takket være det gode klimaet her i Alfaz, kan jeg være utendørs nesten hele året. Dessuten finner vi på så mye å gjøre også utenfor hjemmet.

Les også: – Skammelig om Betanien legges ned

Smilet hans forsvinner fort når han blir spurt om hvordan han ser på fremtiden om han må tilbake til Bergen mot slutten av neste år. Munnen hans begynner å skjelve, og talen blir plutselig uklar.
– Jeg håper jeg dør før det skjer, dette er hjemmet mitt nå, sier han med tårer i øynene. Jeg skjønner ikke hvorfor vi som bor her må flytte tilbake til Norge.

Ved siden av Kåre sitter bestekompisen Inge Helgesen, som har tatt en ukes ferie for å komme på besøk fra Norge.
- Jeg leier en av leilighetene her på komplekset, og har det strålende. Det føles godt å få oppleve den flotte våren her sammen med Kåre. Han har blitt betraktelig bedre siden han kom hit. Nå snakker han så klart at vi kan ha lange samtaler sammen på telefonen. Jeg er veldig bekymret over hva som vil skje med han om han må tilbake til Bergen. Situasjonen er rett og slett uforståelig.

Gjør som 21.000 andre - følg oss på Facebook

Sammen med andre pårørende har han tatt opp kampen for å bevare hjemmet til beboerne. Både statsministeren og helseministeren har mottatt brev, hvor de pårørende uttrykker sin frustrasjon og fortvilelse. De har også sendt brev til sentrale politikere i Norge, samt til Bergen kommune.
– For å si det mildt, så skjønner vi ikke hvorfor Bergen kommune tok avgjørelsen om å si opp plassene, sier en av de pårørende, Magne Kristoffer Farnes. Spesielt med tanke på at det er en god del billigere å ha folk på sykehjem i Spania.

Han kan fortelle at de har fått svar fra myndighetene, men skjønner lite av forklaringen de har fått.


– Det er egentlig lite som ble besvart. Men vi gir ikke opp, og planlegger nå å sende et nytt brev. Vi har ikke fortalt Elsa, som vi er pårørende til, om situasjonen. Vi vil ikke utsette henne for det. Hun har opplevd så mye elendighet på sykehjem i Bergen. Om det blir slik at hun må tilbake dit, frykter vi at hun ikke vil holde ut særlig lenge.

Direktøren ved Fundacion Betanien, Gunn Kristin Langseth, mener at tilbudet med sykehjemsplasser i Spania kun innebærer fordeler.
– Å ha pasienter i Spania er gunstig for mer enn bare økonomien, det er også gunstig i forhold til faglig kvalitet og ikke minst i forhold til livskvalitet. Noen politikere er kanskje usikre på om man har høy nok kvalitet og kompetanse på tjenesten her i Spania. Det kan vi garantere. Det er langt flere tilsyn fra myndigheter her enn hva det er hjemme i Norge. Vi har også høyere sykepleiedekning enn hva som er vanlig i Norge, og kompetansen er høy blant disse.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no