Østfold flyttebyrå

 • Har sett folk dø av hjertestans flere ganger – nå vil han kjøpe hjertestarter Den norske gjengen samles daglig på stamplassen til norskeklubben, La Manga Norte. Roy Morten Andersen (t.v.) og Oddbjørn Kongsteigen bak ham. Tove Olsen ser vi med sorte solbriller og sort genser.

Har sett folk dø av hjertestans flere ganger – nå vil han kjøpe hjertestarter

Roy Morten Andersen har startet innsamlingskampanje for å kjøpe hjertestarter på La Manga.

LA MANGA

Hos Legal La Manga, hvor Andersen jobber som eiendomsmegler, kan de som vil legge penger på bøssa og bidra til kjøp av hjertestarter.

– Jeg har selv opplevd å se fire tilfeller hvor folk har dødd av hjertestans. En dame sto i badetrappa her borte og skulle ut i bassenget da hun bare falt sammen og døde. Et annet tilfelle var en person som falt sammen og døde på stranda. Det er så mange pensjonister som bor her i området at det er høyst nødvendig med en hjertestarter, sier Roy Morten Andersen.

Andersen har bodd 25 år i Spania, og 16 år av dem på La Manga. Han er aktiv i lokalmiljøet og står alltid parat for å hjelpe andre. Han arrangerer cruisereiser, fotballturer og samler inn møbler, klær og annet for å hjelpe veldedige organisasjoner, som Hogar El Buen Samaritano i Cartagena. Han har også egne bøsser for løshunder/dyr og adoptivbarn i Equador stående på disken hos Legal La Manga. 

Interessert i det som skjer på La Manga? Her finner du full oversikt

Oddbjørn Kongsteigen er en av pensjonistene som bor på La Manga.

– Alle kjenner Roy Morten. Han er viktig for lokalmiljøet da han er fleksibel og hjelpsom. Vi synes det er et viktig initiativ å starte innsamling til å kjøpe en hjertestarter da det gir økt trygghet for oss som bor her. Vi er mange pensjonister samlet her på stamplassen, La Manga Norte, og en hjertestarter burde være lett tilgjengelig hvis noe skulle skje, fastslår Kongsteigen.

- Vi er 250 medlemmer i den norske klubben her på lille La Manga, og det er stort sett på en to kilometers omkrets. Vi har mange sosiale arrangementer, som Bocca, minigolf, fotturer, dart og allsang. Vi sitter ikke bare her og drikker vin, men vi synes det er viktig å gjøre noe for lokalmiljøet. En hjertestarter er ikke bare for oss nordmenn, men for alle i området. Vi håper selvfølgelig at vi aldri får bruk for den, sier Oddbjørn Kongsteigen.

– Roy Morten har arvet sin mors omtanke for mennesker. Hun hadde også stor empati for alle mennesker, forteller Tove Olsen, som er en av pensjonistene som bor i La Manga.

Roy Morten Andersen fikk en e-posgt angående en hjertestarter, og fikk da ideen om at det hadde vært nyttig å ha. Tidligere ambulansesjåfør, Odd Harald Haugen, og Oddbjørn Kongsteigen, var raskt med på ideen, og sammen bidro de til at innsamlingsauksjonen startet. 

Gjør som flere enn 16.000 andre - lik oss på Facebook og få nyhetene direkte på din side

—Det er viktig at vi plasserer den lett tilgjengelig, slik at den kan nås 24 timer i døgnet ved behov. Vi kommer nok til å bestille den fra Norge for å få norsk tale, og vi må nok arrangere kurs i bruken av den. En ide er å ha den i en safe i veggen utenfor Legal La Manga og La Manga Norte, og nøkkel eller kode for dem som har kurset. Hensikten er at det skal skje raskt og effektivt, hvis ulykken først er ute. Det tar minimum 40 minutter til sykehuset i Cartagena, og det er viktig at vi kan tilby øyeblikkelig hjelp, sier Andersen. 
Han oppfordrer alle til å komme innom og gi støtte til hjertestarter, slik at de kan få den raskt på plass.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no