Østfold flyttebyrå

 • Her er veterinærens råd Hos la Creu-hospitalet i Alfaz del Pi har de vært ute for mange tilfeller hvor de måtte klippe en hunds tunge etter at den hadde vært i kontakt med de farlige larvene.

Her er veterinærens råd

Det er viktig å være på vakt siden prosesjonslarvene kan lage stor skade på hunden din.  I verste fall kan den dø.

ALFAZ DEL PI

De farlige prosesjonslarvene er dekket av fine hår som fungerer som små giftige piler. Når hunden er i kontakt med larven, frigjør den hår som igjen setter seg fast i hundens hud, tunge, lepper, munn, nese og noen ganger i øynene. Hunden opplever det som veldig smertefullt, og den kan også få store pustevansker. 

– Det er flere tegn som varsler oss om at den firbente har vært i kontakt med larvene, sier veterinær Saray Llinares hos la Creu-hospitalet i Alfaz del Pi. 

– Hunden er agitert, nervøs og puster raskere. Ofte rister den på hodet eller gnir det mot gulvet eller mellom beina våre. Ansiktet eller ørene svulmer opp, leppene og munnslimhinnen blir betent, den produserer en stor mengde spytt og har problemer med å puste eller den kan ikke lukke munnen på grunn av betennelse i tungen. Noen ganger kan tungen bli så stor som en liten ball, og det kan medføre at hunden blir kvalt. 

Det er nettopp munnen og tungen som er mest utsatt, siden hunden ofte tar larven i munnen eller tungen kommer i kontakt med et av hårene larven har lagt igjen på bakken.

– I mange tilfeller er resultatet at man må klippe deler av tungen, men hunden kan som regel leve og spise greit likevel. Verre er det når hunden svelger larven og den havner i magen. I dette tilfelle er det ikke like lett å redde dyret. 

Trenger du leiebil i Spania eller Skandinavia? Gjør et søk og finn din bil her

Merker man at tungen på hunden er betent, bør man reagere raskt. 

 – Det er lett å bli nervøs og få panikk, men man må holde seg rolig for det vil ha en positiv effekt på hunden. Man bør sjekke at hunden kan puste uten problemer, og man bør observere tungen og munnslimhinnen for å lokalisere det berørte området.

Det veldig viktig å rense det betente området, og man må bruke rikelig med vann. 

– Idéelt sett bør det gjøres med saltvann, men dette er noe man må gjøre snarest mulig, så man må bare bruke det man har for hånden, som oftest er det vann fra springen. Vask området slik at hunden ikke svelger vannet, gå innenfra og utover for å forsøke å trekke ut håret til larvene. 

Man må unngå å gni området, for det vil bare bryte opp håret og spre giftstoffene. 

– Denne metoden er ikke alltid så lett å utføre, fordi hunden pleier å bli veldig urolig. Har man en vannslange i nærheten, kan det være en god idé og sette den i munnen på hunden for å få inn så mye vann som mulig. Men man må være forsiktig og passe på at vannet kommer ut av munnen mens man skyller. Om hunden har fått håret i øynene, i nesen på ørene eller på huden, vasker man også godt med rikelig vann eller saltvann. Uansett må man komme seg til veterinær fortest mulig, helst innen en time. 

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no