Østfold flyttebyrå

 • Hvilke forsikringer trenger du egentlig når du skal leie bil?

Hvilke forsikringer trenger du egentlig når du skal leie bil?

Her er Forbrukerrådets råd for å unngå at leiebilen blir dobbelt så dyr i Spania.

COSTA BLANCA/OSLO

Forbrukerrådet har undersøkt priser på tilleggsforsikringer, og i hvilken grad priser og vilkår synliggjøres ved bestilling av leiebil. Undersøkelsen gjelder både utlandet og Norge. Utgangspunkt vårt har vært leie av bil i Spania en uke i juli:

— I Spania blir leiebilen dobbelt så dyr om man takker ja til ekstraforsikringene. Og det er særlig en forsikring som i mange år har utgjort den mest kostbare forbrukerfellen – egenandelsforsikringen, forklarer fagdirektør for finans Jorge B. Jensen.

Bilene tilbys som regel med høy egenandel på kasko- og ansvarsforsikringen. Samtidig kan prisen på å fjerne egenandelen gjennom en egenandelsforsikring være lite synlig ved bestilling. Når kunden henter ut bilen, viser det seg at forsikring mot den høye egenandelen ofte koster tre ganger mer enn hva man kunne kjøpt den for før avreise.

– Dersom du ikke finner prisen på egenandelsforsikringen ved bestilling av leiebilen, så styr unna. Velg et annet leiebilselskap. Du bør alltid vite prisen på denne før du booker bilen, og den bør ikke koste særlig mer enn 300 kroner for en ukes leie, sier Jensen.

Sett denne?
Tømte ferieboliger til utlendinger på Costa Blanca

Undersøkelsen indikerer at Spania fortsatt skiller seg ut med lav pris på leiebil og høy pris på egenandel og egenandelsforsikringen.

Det er mange tilleggsforsikringer som du kan klare deg uten når du leier bil i Spania. Her er Forbrukerrådets oversikt over leiebilens forsikringer med anbefalinger.

Kasko og ansvar: Dette er alltid inkludert i Europa.

Tyveri av bil: Dette skal være inkludert i Europa.

Tyveri av eiendeler: Denne har du i reiseforsikringen. Styr unna dobbeltforsikring.

Reduksjon av egenandel kasko og ansvar: Egenandel for kasko og ansvar er gjerne høy. Derfor kan det være greit å fjerne eller redusere denne. Som regel er det billigst å gjøre det gjennom reisesøkemotorene. Om du har en slik forsikring i kredittkortet, er det det billigste. Bilutleien må da være betalt med det respektive kortet.

Utvidet kasko for hjul og vindu, uten egenandel: Skade på f.eks. vindu og hjul kan ligge utenfor kaskoforsikringen eller egenandelsforsikringen. En slik forsikring kan være uforholdsmessig dyr, og du kan vurdere å droppe denne. Bør maksimalt koste 200 kroner for en ukes leie.

Personlig ulykkesforsikring: Denne er ekstremt dyr i forhold til dekningen. Du har den dessuten i reiseforsikringen. Styr unna. Og mange har helårs ulykkesforsikring fra før av. Styr unna dobbeltforsikring. Du kan sjekke vilkårene i reiseforsikringen for sikkerhets skyld. Er du uten, kan du tegne ulykkesforsikring for et helt år i et norsk forsikringsselskap for prisen du betaler for bare en uke hos bilutleier.

Reduksjon av egenandel ved personlig ulykke: Reiseforsikringen er bra nok. Styr unna.

Veihjelp: Denne kan du vurdere å droppe. Det koster uansett lite å ringe etter veihjelp. Du må spørre deg selv om du ønsker å tegne forsikring mot beløp på noen få tusenlapper. I så fall er det mye i ditt liv du må forsikre deg mot. Småforsikringer er uforholdsmessig dyrt og vil i det lange løp fordyre varer og tjenester du kjøper. Er du NAF-medlem med bilberging, har du det fra før av, også i Europa for leiebil.

For å unngå dyre overraskelser ved bestilling av leiebil, anbefaler Forbrukerrådet:

 • Sjekk hva reiseforsikringen din dekker.
 • Sjekk hvilke forsikringer som er inkludert i kredittkortet ditt.
 • Finn og bestill leiebil via en reisesøkemotor i stedet for et bilutleiefirma.
 • Betal leien med kredittkort.
Kilde: Forbrukerrådet
Hele artikkelen kan du lese her

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Rigmor stiller ut hos «Lilly II»

Kunstner Rigmor Osnes Vik vil gjenta suksessen fra i vår og stiller denne gangen ut hos restauranten«Lilly II» i Pilar de la Horadada.

Skål for kjærligheten!

Anne-Grethe og Hans-Petter Hansen måtte søke kongen om tillatelse før de giftet seg. Nå har de feiret 60 års bryllupsdag på Costa Blanca.

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no