Østfold flyttebyrå

 • Innfører nye regler for å få slutt på ulovlig boligutleie Olga Hoven i Costa Blanca Booking i Albir tror og håper de nye reglene for utleieboliger vil luke ut useriøse aktører.

Innfører nye regler for å få slutt på ulovlig boligutleie

Bransjen frykter at tusenvis mister jobben - kan også føre til prishopp

VALENCIA/ALBIR

Reiselivsnæringen i Valencia-regionen kritiserer det nye regelverket for utleie av ferieboliger og frykter det vil koste tusenvis av mennesker jobben.

For å få slutt på ulovlig utleie av ferieboliger har reiselivsnæringen i Valencia-regionen i lang tid etterspurt handling fra den regionale regjeringen, La Generalitat.

Nå har regionsregjeringen endelig vedtatt nye regler for utleieboliger, men bransjen er ikke fornøyd med resultatet. Bransjeorganisasjonene frykter nå at flere tusen personer vil miste jobben som følge av det nye regelverket.

Er du på utkikk etter feriebolig? Her kan du søke blant over 100 prospekter

De nye reglene gjør det blant annet obligatorisk for utleierne av ferieboliger å oppføre eiendommen i det regionale registeret for utleieboliger, og overfører oppgaven med å kontrollere ferieboligene fra statlig nivå til regionalt nivå. 

Ifølge bransjeorganisasjonene vil kan dette få svært negative konsekvenser for utleiebedriftene ved at den regionale lovgivningen forfordeler hotellbransjen framfor mindre aktører i markedet.

Sett denne? Nye boligblokker ble så høy at de skygger for solen

I ytterste konsekvens frykter bransjeforeningene at dette kan være dødsstøtet overfor en næring som bidrar enormt til den spanske økonomien.

Olga Hoven, utleieansvarlig i eiendomsmeglerfirmaet Costa Blanca Booking i Abir, tror derimot de nye reglene til syvende og sist vil føre til at flere utleiere vil drive lovlig. Hoven håper også at kundene vil oppleve at standarden på ferieboligene bedres.

Trenger du tolk, tannlege eller taxi? I vår bransjeguide finner du oversikten

- Det er ikke all verden med kostnader forbundet med denne registreringen, og man må kun gjennom prosessen én gang. Samtlige utleiere trenger heller ikke å gå gjennom prosessen med sertifisering av arkitekt og bostedskommunen forut for innmeldingen i det regionale registeret for utleieboliger. Dette gjelder kun de som kjøpte boligen for mer enn ti år siden. 

Hvilken effekt har loven hatt siden den trådte i kraft?
– Det er litt jobb med det, men stort sett har tilbakemeldingene i markedet vært positive. Vår erfaring med den nye loven så langt er at flere foretrekker å gå over til langtidsleie for å slippe å registrere boligen og dermed også unngå ekstrautgiftene knyttet til å få utstedt Certificado de Segunda Ocupación fra Alfaz del Pi kommune, forteller Hoven.

Vil den nye loven klare å luke ut useriøse aktører i utleiebransjen?
– Med det nye regelverket faller nok noen fra ved at det kanskje virker skremmende på folk at de må registrere boligen sin og at de tror det er kostbart å gå gjennom registreringsprosessen. Dermed vil tilbudet av utleieboliger gå ned, noe som igjen kanskje fører til at utleieprisene går opp. I tillegg kan det hende at utleierne overfører kostnadene ved registreringen til leietakerne, men det er vanskelig å spå om fremtiden, avslutter Hoven.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no