Østfold flyttebyrå

 • Livsviktig kursing Grunde Vegard er en ekspert på lunge- og hjertemassasje, og syntes det var fint å få anledning til å lære bort sine kunnskaper til andre som bor på Alfaz del Sol.
 • Livsviktig kursing
  Svein Svendsen organiserte førstehjelpskurset, her sitter han sammen med kona Ranveig.
 • Livsviktig kursing
  De fremmøtte fulgte godt med på hva Vegard forklarte under det timelange kurset onsdag ettermiddag.

Livsviktig kursing

Tidligere stuper lærte bort tips.

ALFAZ DEL PI

Mange møtte opp da den tidligere stuperen og treneren Jon Grunde Vegard inviterte til førstehjelpskurs på Alfaz del Sol.  

Grunde Vegard har holdt hundrevis av kurs for Norges stupe- og svømmeforbund. Derfor mente Svein Svendsen, som bor på Alfaz del Sol, at det ville være en god idé om den tidligere sportsmannen holdt kurs for de som bor på anlegget.

– Jeg har prøvd å få til førstehjelpskurs her i tre år, men har ikke lyktes før nå, opplyser Svendsen. Grunde Vegard leier en leilighet her på Alfaz del Sol og det har han gjort i fem-seks år, så de fleste her kjenner han godt.

Målet med kurset var at alle de oppmøtte skulle få prøve seg på lunge- og hjertemassasje på en dukke som hadde blitt lånt inn for anledningen. 

– Det er viktig at flest mulig får vite hva de skal gjøre om noen skulle trenge assistanse, fortsetter Svendsen. Det er jo stort sett eldre mennesker som bor her, og da er det greit å kunne denne form for førstehjelp. Jeg har for øvrig sendt inn forslag til årsmøte om å kjøpe inn en hjertestarter som jeg håper alle på årsmøtet godtar slik at den blir kjøpt inn. Den kunne redde mange liv. 

Grunde Vegard selv var i strålende humør, og så frem til å lære de oppmøtte hvordan man foretar lunge- og hjertemassasje. Det første han gjorde var å peke på dukken som lå på gulvet.
– Dette er Anna fra Lærdal, hun er verdenskjent, spøkte den tidligere toppidrettsutøveren. 

– Dere vet vel hvordan man kan konstatere om noen har hatt slag? Det er ikke alltid like lett å se. Men merker man at partneren surrer eller snakker utydelig, kan det være tegn på at han eller hun har hatt et slag. Spør da personen om å smile - noe som er nesten umulig etter at man har hatt et slag -- og be personen om å heve armene over hodet. Går ikke det bør man umiddelbart ringe til legen. 

Vegard understreket hvor viktig de første fire minuttene etter et slag er.
– Får man i gang en lunge- og hjertemassasje umiddelbart kan det gjøre en stor forskjell på personens liv i etterkant. Det vil si man kan unngå store skader på hjernen, skader som i noen tilfeller gjør at det rett og slett ikke er verdt å komme tilbake til livet igjen. 

Han kunne fortelle at han selv ikke har reddet noen liv med sine kunnskaper om lunge- og hjertemassasje, men at flere av dem han har gitt kurs til har reddet liv.

– Dette er noe alle burde lære seg, for et slag pleier å oppstå når vi minst venter det og når det passer dårligst. Det føles ikke særlig greit å bare stå der og ikke vite hva man skal gjøre når ulykken først er ute.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no