Østfold flyttebyrå

 • Nordmenn fikk delta i årlig parade i Altea Her er kostymene som medlemmene i penyaen Els Tuareg bærer under årets fiesta Moros y Christianos.

Nordmenn fikk delta i årlig parade i Altea

Slik fikk Tove og Jan Tore innpass.

ALTEA

Det er sjelden at nordmenn får muligheten til å delta i paraden under den årlige fiestaen Moros y Christianos i Altea. Men Tove Flage Bjørkli og Jan Tore Strandum fikk drømmen oppfylt.

Tove Flage Bjørkli (52) og Jan Tore Strandum (49) jobber på CAN-senteret i Altea. Bjørkli har bodd og jobbet i Altea siden 2008 og Strandum fra 1999 i perioder, men seg fast i 2004 i Polop. De er begge medlemmer av penyaen Els Tuareg og har under fiestaen Moros y Christianos gått i paraden til Moros (maurerne).

Finn hjelp i vår bransjeguide - en veiviser til næringsdrivende

– Dette er sjette gangen jeg er med og det er helt fantastisk. Det hele startet da jeg flyttet hit. At jeg ble medlem er helt tilfeldig. En spansk venn av meg introduserte meg for sin fetter som var medlem av penyaen. Det slo meg at det måtte være en ypperlig måte å lære språket på, samt å få mer kunnskap om spansk historie og kultur ved å være medlem så jeg nærmest slang ut en kommentar om at det kunne vært interessant. Det endte med at jeg fikk beskjed om at jeg var opptatt som medlem, sier Tove og innrømmer at hun fikk litt nerver.

- Fordi det var bare en kommentar og jeg tenkte ikke så mye over det. Men i ettertid har dette vært en gavepakke med tanke på integrering. Jeg har lært utrolig mye om spansk historie og kultur og ikke minst lært meg språket og fått mange gode spanske venner, sier Tove Flage Bjørkli.

Jan Tore Strandum ble medlem av penyaen Els Tuareg i fjor høst og deltar i paraden for første gang.

– Jeg ble anbefalt av Tove til å søke om medlemskap. Jeg hadde ikke de samme hensiktene som henne siden jeg er integrert i det spanske miljøet ettersom jeg har spansk samboer. Men jeg var nysgjerrig og dette har vært en berikelse. Vi er en flott gjeng på over 50 medlemmer fra området som møtes jevnlig og har det mye moro sammen og støtter opp om hverandre. Man kan vel si at vi er en internasjonal penya med medlemmer som har foreldre fra Frankrike, England og Tyskland, men vi er de eneste norske og hvor begge foreldrene har samme nasjonalitet, sier Strandum.

Penyaen Els Tuareg er en av 19 penyar i Altea og en av ni mauriske. Den representerer «det blå nomadefolket» fra Sahara. Grunnen til at de har fått dette navnet er fordi de brukte indigo farge på klærne som satte farge på huden. Derfor er draktene til penya-medlemmene blå. Kostymene som blir benyttet i paraden representerer folkets historie, i form av fargebruk og symbolikk. 

Interessert i det som skjer i Altea? Få oversikten her

Tove Flage Bjørkli sier det brukes mye tid til å forberede fiestaen. Kostymer skal leies, samt kjøkkenpersonale og musikkorps. Alle medlemmene betaler en årsavgift som skal dekke utgiftene. De har flere møter i løpet av året og selve oppstarten på fiestaen starter to uker før den offisielle fiestaen med offiesiell presentasjon av kostymene, karneval hvor alle penyaene møtes og gir hverandre gaver og parader i gatene.

– Vi har et fantastisk samhold og mye moro. Paraden varer i over to timer, men det er nok forberedelsene som tar mest tid. Etter paraden bytter vi til de originale penyadraktene og da starter selve feiringen med festmiddag, musikk og dans, sier Bjørkli.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no