Østfold flyttebyrå

 • Norske myndigheter advarer mot piratvarer Seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret håper at ved å informere om skadene ved kjøp av piratkopier kan forårsake at forbrukerne tenker seg to ganger om før de handler.

Norske myndigheter advarer mot piratvarer

Dette må du være obs på.

COSTA BLANCA

Piratkopiering har blitt en milliardindustri som vokser daglig. Mange vet at næringslivet taper på dette, men visste du at dette nå er i ferd med å bli et helse– og sikkerhetsproblem?

– Før var det mest vesker, klær og solbriller fra forskjellige luksusmerker som ble kopiert. Men nå har piratkopiering blitt mer alvorlig fordi problemet har strukket seg til flere produktgrupper som blant annet kosmetikk, mat og elektronikk, og disse kan forårsake helsemessige problemer, forteller seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

– Vi er veldig opptatt av å bevisstgjøre forbrukere om dette siden det har større konsekvenser enn man tror. Vi tror ikke folk er klare over hvor alvorlig dette problemet er. Kjøper man piratkopier er man med på å støtte opp om annen organisert kriminalitet som narkotikasmugling og menneskehandel også, forklarer Bengston.

Trenger du leiebil? Sjekk ut tilbudene her fra en rekke selskaper - gratis norsk servicetelefon

På ferie i Syden blir man ofte oppsøkt av strandselgere som skal selge deg klær, vesker, solbriller og slikt. Da kan man lett tenke seg til at varene er piratkopier, og er prisen for god til å være sann, er den som oftest det. På nettet derimot er dette litt vanskeligere å oppdage. Mange som selger piratkopier har nettsider som ser proffe ut, og de bruker gjerne bilder som er tatt fra utgiver. Det er likevel noen ting man som forbruker kan se etter for å vurdere om en vare er ekte:

Alle profesjonelle nettsider har en «om oss-lenke». Der kan man sjekke adresse, og det skal være mulig å finne organisasjonsnummeret. Se også etter skrivefeil og om de har kundeservice. Hvis ikke, bør det ringe en bjelle. Mottar du varen i en billig og rufsete pakning, er det også et tegn.

Har man allerede kjøpt en piratkopi og oppdager det, bør man kontakte selger med en gang for å kansellere kjøpet. Har man blitt lurt og har brukt kredittkort, kan man kontakte banken med et krav om å få igjen pengene. Man bør også informere originalprodusenten for å stoppe de som selger piratkopier, og tips gjerne tolletaten. Har man kjøpt falske legemidler, så si i fra til legemiddelverket med en gang.

– Det er ingen som ønsker et samfunn der man ikke vet opprinnelsen av et produkt. Piratkopier har ikke de samme kvalitetene som originalene. Hvis forbrukere er med og støtter opp om denne handelen, kan den skade oss alle som forbrukere, avslutter Bengston.

For mer informasjon om temaet oppfordrer Bengston til å gå inn på nettsiden www.velgekte.no

►Fakta:
Patentstyret er en statlig etat under Nærings- og fiskeridepartementet. De har som hovedoppgave å behandle søknader om patenter, varemerke- og designregistreringer. I tillegg driver de utstrakt informasjonsvirksomhet om betydningen av industrielt rettsvern.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no