Østfold flyttebyrå

 • Ser tre klare bevis for klimaendringer langs Middelhavet

Ser tre klare bevis for klimaendringer langs Middelhavet

Sesongmessig endringer i nedbør og sterke regnskyll, økning i antall tropenetter og oppvarmingen av havet er klare bevis, mener ekspert.

COSTA BLANCA

– De er allerede bekreftet i vitenskapelige data. Dette er ikke lenger antakelser, men klare manifestasjoner på klimaendringene, sier professor Jorge Olcina, ansvarlig på Laboratorio de Climatología ved universitetet i Alicante, til ABC.

Han viser til at det er en økning av nedbør på høsten og en reduksjon på våren, noe som skaper vansker for planleggingen av vannforbruket, ikke minst for landbruket. Det er nå også økt sannsynlighet for sterke regnskyll, såkalte gota fria, gjennom større deler av året, enn tidligere. 

Temperaturen i Middelhavet langs kysten av Spania har økt med 0,8 grader de siste 100 årene, med en akselererende fart siden 80-tallet. 

Trenger du tannlege, tolk eller taxi? I vår bransjeguide finner du kontaktinformasjon og hjemmesider

Olcina viser også til at antallet tropenetter, netter der temperaturen ikke går under 20 grader, har økt kraftig.

Han viser til at i flere byer i Alicante har antallet økt fra 20 låm på 70-tallet til 60 og 70 i dag. Han legger til at siden 2000 har det også blitt registrert et økende antall netter der gradestokken ikke har beveget seg under 25 grader.

I tillegg til høye temperaturer må man ta med i betrakting den relative luftfuktigheten i kystnære områder. Når den kommer over 70 prosent, vil kroppen føle at temperaturen er mellom fire og syv grader høyere enn den virkelig er.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no