Østfold flyttebyrå

 • Slik holder du husokkupantene unna Eric Svanberg kom til Costa Blanca da han var åtte måneder gammel, og har jobbet som eiendomsmegler hele sitt voksne liv. Han mener nordmenn trygt kan kjøpe bolig på turiststeder som for eksempel Alfaz del Pi, hvor man nesten aldri hører om husokkupanter.

Slik holder du husokkupantene unna

Da en norsk familie kom tilbake til sin feriebolig i Malaga nylig, møtte de en pitbull, nyskiftede låser, ødelagte møbler og husokkupanter.

COSTA BLANCA

Eiendomsmegler Eric Svanberg gir gode råd om hvordan man unngår å havne i samme situasjon.

Det som var feriedrømmen til familien Hokholt viste seg å bli et mareritt.Huset hadde vært i familien over 50 år, og da de møtte opp med advokat og TV for å komme seg inn i huset som hadde blitt okkupert, ringte inntrengeren politiet for å klage.

Politiet dukket opp og måtte beklage til den norske familien at det var ingenting de kunne gjøre siden okkupanten hadde loven på sin side.
– Dette er dessverre ikke noe nytt, men noe man ser på spanske nyheter hver dag, sier eiendomsmegler Eric Svanberg hos Unic i Albir. 

– Men det pleier stort sett å skje i større byer, det er ikke så ofte man hører om slikt på turistplasser som for eksempel Alfaz del Pi. Jeg har jobbet som eiendomsmegler på Costa Blanca hele mitt voksne liv, og har aldri vært ute for dette problemet på nært hold. 

Sett denne? Husokkupanter rykket inn i Torrevieja-urbanisasjon

Ønsker man å være på den sikre siden kan man ta visse forholdsregler når man bestemmer seg for å kjøpe feriebolig i Spania.

– Det første er vel valg av sted, meddeler megleren. Okkupanter liker hus og leiligheter som ligger litt avsides til eller hvor det er få naboer eller hvor det bare bor folk deler av året. De pleier å følge med boligen i lang tid før de bestemmer seg for å okkupere den. Ser de at det nesten ikke er folk på en plass i lange perioder, nøler de ikke med å flytte inn. 

Når man først har kjøpt boligen, er det mye man kan gjøre for å holde de uvelkomne gjestene på avstand.

– Det aller første man bør gjøre er å installere en alarm. Kommer noen seg inn i huset vil politiet bli varslet, saken vil bli anmeldt og okkupantene kastet ut før det er for sent. 

Trenger du leiebil i Spania? Vi hjelper deg med å finne bilen som passer for deg

Megleren anbefaler også at man spør noen om å holde et øye med boligen når den står tom. 

– Det han godt være en nabo, og har man et hus med hage og basseng hjelper det mye om en gartner og bassengmann kommer innom av og til. Ser okkupantene at det er folk som kommer og går til og fra boligen vil de mest sannsynlig velge et annet hus. Her på Unic tilbyr vi kundene våre tilsyn av boligen, men jeg vil ikke si at denne tjenesten er nødvendig om det er kun for å holde husokkupanter borte. Som sagt, man er forholdsvis trygg her i området hvor man sjelden hører om okkuperte boliger. 

Han mener at hovedgrunnen til at husokkupanter ikke representerer et stort problem nord på Costa Blanca, er at området er så etablert. Mange utlendinger bor her hele året og har barn i skole. 

– Det er ikke så ofte at hele bygninger og hus står tomme i lange perioder her i Alfaz og området rundt. Noen steder sør på Costa Blanca derimot finnes det mange flere feriehus og nabolag som står tomme i lange perioder, og da er det mye lettere for okkupantene. Men som sagt, investerer man i en alarm har man store sjanser for å unngå problemet. 

Når ulykken først oppstår og man ikke får okkupantene ut av boligen, anbefaler megleren å ta kontakt med en advokat umiddelbart og anmelde situasjonen. 

– Det er ikke så mye annet man kan gjøre. Okkupantene kjenner godt til lovene rundt husokkupasjon, og forsvarer sine rettigheter. Det er jo en fryktelig trist situasjon den norske familien nå opplever i Malaga. Det er ikke noen hyggelig opplevelse for noen, man får bare håpe at det ordner seg. 

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no