Østfold flyttebyrå

 • Spansk solskinn lindrer vinterdepresjonen
 • Spansk solskinn lindrer vinterdepresjonen
  Lege Francisco Montañes Arnal ved Costa Banca Klinikken i Albir forteller at mange nordmenn som lider av depresjon kommer til Spania.

Spansk solskinn lindrer vinterdepresjonen

Nå er det bevist.

COSTA BLANCA

Nå er det bevist at eksponering overfor ekstra dagslys lindrer symptomene for mellom 50 og 80 prosent av de som lilder av Sesongavhengig depresjon (SAD).

Det slår nemlig en rapport offentliggjort på nettsiden Online Psychology Degree fast.

SAD, også kalt vinterdepresjon, som følge av mangel på dagslys, er overraskende vanlig. Vinterdepresjon er en stemningslidelse som fører til slapphet, dysterhet og lyst på junkfood. Naturlig sollys på sin side fører til økt kortisolnivå i hjernen, bedre konsentrasjon, mental skarphet og følelsen av velvære.

Skal du ha leiebil til påske? Her finner du et stort utvalg og med gratis norsk servicetelefon om det skulle være noe

Med opptil 325 solskinnstimer kan dermed et besøk til østkysten av Spania være nøkkelen til å overkomme vinterdepresjonen. 

Rekordmange solskinnstimer kan også være årsaken til at salget av boliger i Spania har steget den siste måneden, noe som presser eiendomsprisene oppover.

Ifølge det spanske Departement for offentlige arbeider og infrastruktur investerte utenlandske statsborgere seks milliader euro i eiendom i Spania mellom januar og september i fjor. Det representerer en økning på 30 prosent sammenlignet med samme periode i 2013.

Les også: Her er de fem beste rødvinene til under 10 euro

Francisco Montañes Arnal er lege ved Costa Banca Klinikken i Albir og sier de medisinske funnene i undersøkelsen sammenfaller med hans egne erfaringer. 
– Jeg kjenner meg absolutt igjen i dette. Mange nordmenn kommer til Spania nettopp på grunn av depresjon. Men, her som ellers finnes det personer som sliter med depresjon og ensomhet. Våren er den mest kritiske for folk flest, spesielt perioden fra januar til mars, forteller legen. 

Så langt i sin praksis har legen aldri sett seg nødt til å innlegge pasienter, hverken nordmenn eller andre, på grunn av sterk depresjon.

– Det er sjelden at vi diagnoserer nye tilfeller av depresjon blant våre norske pasienter, men enkelte har selvfølgelig tilbakefall. Da følger vi som regel rådene til pasientens norske psykiater og har løpende vurdering i hvert enkelt tilfelle. Når det gjelder de ulike gruppene er det spesielt enker og enkemenn som har behov for å forsikres om at det finnes profesjonelle helsearbeidere som kan bistå ved behov.

Hvilke andre faktorer kan spille en rolle i lindringen av vinterdepresjon i Spania?
– Vel, nordmenn har en tendens til å holde sammen og finne hverandre når de er i utlandet. Dette fører til at mange trives veldig bra her på Costa Blanca, spesielt sosialt. Det gir en trygghetsfølelse å ha mange nordmenn rundt seg selv om det for mange kan det være vanskelig integrere seg på grunn av språkbarrieren, avslutter Francisco Montañes Arnal.

Finn hjelp i vår bransjeguide - en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Grete Helfjord fra Svolvær er blant de mange nordmennene som årlig reiser til Spania for å slippe unna når den norske vinteren herjer som verst.
– Jeg er ingen stor tilhenger av den norske vinteren, det er alt for glatt på veiene i Lofoten i januar og februar etter min smak, sier svolværingen og smiler.

Helfjord mener Spania ganske enkelt skiller seg ut fra Norge når det gjelder det fine været og fritidsmulighetene utendørs. 

– Selv om jeg er værflyktning sliter jeg heldigvis ikke med vinterdepresjon. Men det er opplagt at hjemme i Nord-Norge ville jeg tilbrakt mye mer tid innendørs, noe som selvfølgelig påvirker humøret. Personlig må jeg ha min dose av både vinter og sommer. Jeg kan ikke gå glipp av norsk julefeiring, ei heller et påskebesøk på hytta. Slik at for min del er tre måneder i Spania i løpet av et år nok, ler Helfjord.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no