Østfold flyttebyrå

 • Utreder forbud mot plastflasker, kaffekapsler og vattpinner - med mere...

Utreder forbud mot plastflasker, kaffekapsler og vattpinner - med mere...

Ambisiøst lovforslag om forurensende søppel skal ut på høring.

 

MALLORCA

Regionsregjeringen på Balearene ønsker å redusere avfallsproduksjonen med ti prosent de neste to årene og vil at minst halvparten av avfallet behandles for resirkulering. Målet er å finne alternativer som enten er biologisk nedbrytbare eller kan brukes flere ganger. 

Dette vil få konsekvenser og fra 2020 vil for eksempel dagens kaffekapsler bli forbudt. De kan kun lages av materialer som er lette å resirkulere eller organiske. Det samme vil skje med lightere, barberhøvler, toner- og blekkpatroner til kopimaskiner og scannere, som ikke kan fylles opp når de har gått tomme. 

Heller ikke vattpinner slipper unna, kun de som blir laget av nedbrytbart materiale kan selges. Dermed må også kjærlighet på pinne-fabrikantene også bytte ut plastpinnen om de vil fortsette salget.

Sett denne? Vil ha boikott av Ryanair etter ny koffertavgift

Plastflasker er også et stort miljøproblem og det blir en hovedsak å redusere bruken. Barer og serveringssteder skal alltid tilby gjestene muligheten for ikke-embalasjert vann, gratis. I offentlige bygg skal de ikke selges vann på engangs-flasker, unntatt fra forbudet er helseinstitusjoner og sykehus. Operatørene av drikkeautomatene må sørge for og vedlikeholde en mulighet for gratis vann, eller produsere flasker som kan brukes flere ganger.

Supermarkedene må finne alternativer til plastposene og allerede neste år blir det sterk begrensing av bruken. Engangsbestikk og tallerkner av plast blir forbudt fra 2020, også her gjelder det å finne alternativer som lett brytes ned eller kan brukes flere ganger. 

Det sløses mye med mat og lovforslaget vil blant annet forby supermarkedene å kaste matvarer som kan konsumeres.  

Loven omfatter både privatpersoner og bedrifter, og bøtene er fra 300 til 9000 euro for mindre brudd, inntil 300.000 for alvorlige brudd, mens det for svært alvorlige brudd kan ilegges bøter på inntil 1,75 millioner euro.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Bolig

Helse og forbruker

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no