Østfold flyttebyrå

 • Vil trosse reiseråd - drar til Spania uansett Dag Erlandsen har planlagt bilturen til Spania og Torrevieja i slutten av juni nøye.
 • Vil trosse reiseråd - drar til Spania uansett
  Informasjonsdirektør hos Eika forsikring Sigurd Ulven.
 • Vil trosse reiseråd - drar til Spania uansett
  Marianne Storemyr er fagkoordinator for Europeisk helsetrygdkort ved Helfo servicetjenester. Foto: Morten Rakke

Vil trosse reiseråd - drar til Spania uansett

Dette sier Helfo og forsikringsselskapene om de som gjør som Dag.

TORREVIEJA/LILLESTRØM

1. juli planlegger Spania å åpne for turistene. Dag Erlandsen, kona og datteren setter seg i bilen i Lillestrøm 28. juni med retning Torrevieja og huset på La Siesta.

Dag Erlandsen blir pensjonist 1. juli. Med en flittig brukt feriebolig i Torrevieja siden 2011 er også mye av pensjonisttilværelsen planlagt å tilbringes her de neste årene.

– Vi har brukt alle feriene våre i Torrevieja siden vi kjøpte huset. At jeg skulle tilbringe pensjonsalderen i varmere strøk har jeg visst 25 år før vi kjøpte huset, sier en opplagt nesten-pensjonist på telefon fra Romerike.

Norske myndigheters reiseråd til Spania gjelder til 20. august. Og dermed faller også reiseforsikringen bort i de fleste tilfeller. Hos Europeiske sier Mia Wollam at de følger UD sine reiseråd.

– Forsikringen gjelder derfor ikke frem til 20. august hos oss, bekrefter Wollam overfor Vikingposten.

Dag Erlandsen har sin reiseforsikring gjennom Eika.

Sett denne? Må kutte etter Norwegian-trøbbel

– Jeg sjekket betingelsene og kunne ikke finne noe om UD sine reiseråd og tok også kontakt med min kundebehandler. Etter litt frem og tilbake ble vi ble enige om at det ikke var noen begrensninger i betingelsene. Han ringte meg også opp dagen etter for å bekrefte dette etter å ha sjekket forsikringen nøyere, sier Erlandsen.

Hos Eika forsikring er informasjonsdirektør Sigurd Ulven likevel klar på at det kan være uaktsomt å ikke følge reiserådene fra UD.

– Det er riktig at vi i vilkåret ikke skriver at vi følger UD sitt reiseråd. Det vil derimot være uaktsomt å reise når det er utstedt reiseråd, og skader knyttet til corona vil ikke være dekket.

Han fortsetter:
– Dersom det ikke er relatert til corona så er reisende dekket, men ved forespørsler så oppfordrer vi kunder til å følge myndighetenes råd. Dette rådet er jo gitt ut fra mer enn den enkelte reisende sin helse, dette er en dugnad der vi alle må ofre noe. Det vil også være utfordringer knyttet til å få medisinsk ekspertise fra Norge dersom det skulle bli behov.

 – Så vår klare oppfordring er: bli hjemme så lenge myndighetene råder oss til det. Dersom man MÅ reise så gjelder reiseforsikringen på skader som ikke er corona-relatert, men det kan jo være ganske mye nå. For eksempel kan forsinket bagasje skyldes redusert bemanning som følge av corona. Det er en stor risiko for reisende å reise når det er unntak i forsikringen på denne måten. Blir man coronasmittet vil det ikke være noe hjelp i forsikringen, avslutter Sigurd Ulven.

Dag Erlandsen er ikke redd for å ta turen til Spania selv med en begrensning i reiseforsikringen.

– For all del. Det er ikke sånn at vi ikke bryr oss om reiserådene og bare feier avgårde til Spania. Vi har fulgt nøye med og det er ikke noe større fare for smitte på Costa Blanca enn her hjemme. Jeg har sjekket reiseruta vi skal følge sørover og alle hotellene vi vil benytte holder åpent med de restriksjonene som kreves. I Spania vil vi også selvsagt følge de rådene som blir gitt. Må vi i karantene, så gjør vi det. På La Siesta har vi en stor inngjerdet tomt vi kan boltre oss på.

Hos Helfo får vi denne beskjeden om Helsetrygdkort i Spania under reiserådene fra UD:

– Europeisk helsetrygdkort kan fremdeles benyttes dersom man oppholder seg i utlandet, for eksempel Spania. Men det er viktig å huske på at kortet gir deg dekning til nødvendig helsehjelp hos offentlig behandler på lik linje med landets innbyggere i det landet du oppholder deg i., skriver fagkoordinator for Europeisk helsetrygdkort ved Helfo servicetjenester, Marianne Storemyr, til Vikingposten.

 – Vi har ikke fått tilbakemeldinger som tyder på at nordmenn ikke har fått nødvendig helsehjelp i Spania, men corona-situasjonen påvirker det offentlige helsetilbudet i noen av landene som er med i ordningen med Europeisk helsetrygdkort. Helfo minner om at Europeisk helsetrygdkort ikke dekker hjemtransport, avslutter Storemyr.

Uansett, 28. juni er herr og fru Erlandsen med datter klare for turen sørover.

– Vi kjører om bord i Kiel-ferja 28. juni så blir det strake veien gjennom Europa og til Frankrike hvor vi overnatter og blir frem til klokken 00.00 1. juli. Da er vi nok en av de første over grensen til Spania. Vel og merke om de opprettholder planen med å åpne for turister 1. juli. Som sagt skal vi ikke på noen må bryte gjeldene regler underveis, sier Dag Erlandsen.

Denne saken handler om

KommentarerPå forsiden akkurat nå

Reise

Bolig

 • Tips, ris eller ros?

  Telefonnummer (+34) 966 708 140
  Epost: red@vikingposten.no
  Kontorer: Torrevieja og Alfaz del Pi

 • Redaksjon

  Redaktør Terje Aspdahl, (+34) 630 971 455

 • Annonser

  Ta kontakt med markedsansvarlig Jeanette Pettersson for annonsetilbud på nett eller i avis:
  (+34) 667 640 552
  Epost: jeanette@vikingposten.no